Aktivacijska kampanja

Zadnji ugasne lučke – kampanja za ustvarjanje sijajnih novih navad

Analiza, Ključno sporočilo, Spletna stran

Keyvisual

Pregled

V D'Agency je v predprazničnem času nastala zamisel za pobudo Zadnji ugasne lučke, s katero smo želeli v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE ozaveščati ljudi o pomenu varčevanja z energijo.

LIFE IP CARE4CLIMATE je osemletni projekt 15 partnerjev, v okviru katerega D'Agency skrbi za komunikacijske dejavnosti na ravni projekta in sodeluje pri ozaveščanju splošne javnosti o podnebnih spremembah in prehodu v nizkoogljično družbo.

Izziv

V času, ko prižgane lučke ne osrečujejo prav nikogar, porabljamo električno energijo in s tem omejene naravne vire. Kako širšo javnost spodbuditi k novi sijajni navadi – ugašanju prazničnih lučk čez noč doma, v pisarnah in drugod?

Rešitev

Nastala je pobuda Zadnji ugasne lučke, s katero smo v decembru 2022 ozaveščali o pomenu varčevanja z energijo. Ustvarili smo tri kratke videoposnetke, ki smo jih z digitalnim oglaševanjem razširili prek omrežij Facebook, Instagram in YouTube, pri promociji pa so nam pomagali tudi številni vplivneži. Z videoposnetki smo na šaljiv način k ugašanju lučk nagovarjali tiste, ki v družini hodijo spat zadnji. Prek povezave smo gledalce vodili na spletno mesto Zadnji ugasne lučke, kjer so lahko s klikom ugasnili lučke tudi simbolično. Število klikov smo pretvorili v evre, zbrani znesek pa smo prispevali za nakup varčnih žarnic, ki smo jih v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje razdelili energetsko ogroženim družinam.

Rezultati

  • Trije videoposnetki
  • 775.910 prikazov videoposnetkov
  • Spletno mesto
  • 5548 spletnih ugaskov
  • Aktiviranih 15 vplivnežev
  • Varčne žarnice za energetsko ogrožene družine

Morda se zdi, da z ugašanjem lučk ne prihranimo veliko energije, a je ta majhna sprememba navade lahko dobra spodbuda za večje spremembe in hkrati nežen opomnik, da za potratnost v družbi ni prostora. Z ugašanjem lučk lahko vsakdo preprosto prispeva k prihranku električne energije, obenem pa tako vsi prispevamo k dolgoročni skupni odgovornejši rabi energije in naravnih virov, prihranku energije in ohranitvi okolja

video poster
video poster
video poster

Naslednji projekt

Spodbujanje trajnostnega gospodarstva

Aktivacijska kampanja